czwartek, 25 lutego 2016

TORT RAFFAELLO NA WYJĄTKOWĄ OKAZJĘ !


        



Całkiem niedawno była wyjątkowa okazja by swojej drugiej połówce przyrządzić coś wspaniałego.Tak ,tak wiadomo były to Walentynki!
I tak ja przygotowałam coś z poniższych inspiracji:

 http://blueberryhome-inspiracje.blogspot.com/2016/01/10-pomysow-na-udane-walentynki-czesc-1.html  (ale o tym w następnym poście).
***
Natomiast córka dla swojej ukochanej osoby przygotowała tym razem wspaniały tort Raffaello.
Wyszedł naprawdę smakowity .Dlatego właśnie przepisem warto podzielić z innymi.
Uwaga!
Tort najlepiej zrobić dzień wcześniej .


***


***


Składniki

1 biszkopt (ze sklepu - ale oczywiście można zrobić samemu)
400 ml mleka kokosowego
75 dag wiórków kokosowych
4 -5 łyżek likieru kokosowego 
10 łyżek cukru pudru
200 g białej czekolady
750 g mascarpone(schłodzonego)
1 opakowanie bitej śmietany 36%
1 zagęszczacz do bitej śmietany
1 cukier waniliowy też do bitej śmietany

Do owocowej masy

ok .20 truskawek mrożonych
2 łyżki soku z cytryny
1 opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki konfitury truskawkowej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
kilka kropel olejku rumowego

Dekoracja

ok.50 g wiórków kokosowych
pralinki rafaello do dekoracji
można również tort ozdobić dodatkowo czerwonymi  truskawkami 

Jak robić?

Masa kokosowa

Mleko kokosowe zagotować w garnku i  dodać wiórki kokosowe .Następnie zmniejszyć ogień i pogotować ok 45 min tak by wiórki wchłonęły mleko.Pod koniec dodajemy likier kokosowy.Odstawiamy z ognia i dodajemy połamaną białą czekoladę.wszystko studzimy.wstawiamy do lodówki by masa stężała.
Mascarpone  krótko(ok.10 sek.) zmiksować z cukrem pudrem i następnie wymieszać ze schłodzoną wcześniej masą kokosową .I ponownie do lodówki.

Masa truskawkowa

Truskawki rozmrażamy i blendujemy.Dodajemy ok 2 łyżki soku z cytryny + konfitura + cukier waniliowy + kilka kropel olejku rumowego - zblendować.Potem do tego dodajemy rozmieszaną z ok.łyżką  zimnej wody mąkę ziemniaczaną.Zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia .Potem na trochę wkładamy do lodówki by masa nieco zgęstniała.

I dalej do roboty czyli

Masę kokosową dzielimy na 2 części(na wierzch i boki pójdzie bita śmietana)

1 część biszkoptu smarujemy chłodnym musem owocowym.Następnie masa kokosowa i przykrywamy 2 częścią biszkoptu.Smarujemy ponownie musem i masą kokosową.Kładziemy 3 część biszkoptu i uwaga!-smarujemy musem- czekamy chwilę by mus owocowy dobrze zastygł ( można np.włożyć na jakiś czas do lodówki).Potem wyjmujemy i kładziemy na wierzch ubitą śmietanę(do ubijania śmietany dodać utrwalacz i 1 cukier waniliowy).Boki smarujemy również bitą śmietaną.Boki tortu delikatnie obsypujemy wiórkami.Wierzchu nie posypujemy a tylko dekorujemy gotowymi kulkami Raffaello.
Gotowe.


Życzę smacznego .
A skoro już o tortach mowa to poniżej przypomnę tak samo wspaniały tort malinowy również wykonany przez moją kreatywną córkę.

http://blueberryhome-inspiracje.blogspot.com/2015/11/pyszny-i-szybki-tort-malinowy-i-to-bez.html





Oba torty wychodzą wspaniale i są bardzo smaczne.
Serdecznie pozdrawiam.
Ania.

Related Articles

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.