Tarta w pół godziny dla rodziny!
Lato,czas swobody,luzu,lekkich dań,długich,ciepłych wieczorów
(choć te ostatnio nas nie rozpieszczają )oraz inspirujących rozmów.
Co więc na kolację?
W tak miły ,letni wieczór?
Może tarta?
Sięgam więc po produkty by wyczarować smaczną tartę.
Ciasto
100 g zimnego masła,200 g mąki,1 jajko,1/2 łyżeczki soli,1 łyżka zimnej wody.
Wszystko zagnieść na gładkie ciasto.Rozwałkować na placek o śr.ok..28 cm.Przełożyć do formy tarty o śr.ok.24 cm posmarowanej odrobiną oliwy z oliwek i wysypanej bułką tartą.Docisnąć brzegi, ponakłuwać spód.Przykryć,wstawić do lodówki na 30 min.
W tym czasie farsz
Podduszona mała ilość młodych buraczków z liśćmi,niewielka ilość wody,1 łyżka masła,sól,cukier,odrobina octu jabłkowego.
Jeśli nie macie buraczków -nic nie szkodzi to raczej dodatek.
Nadzienie główne - to najważniejsze i mega proste.
Podduszona na oleju i odrobinie masła średnia cebula, kawałek pora,szczypior,wędlina( jaką macie w domu) ja użyłam polędwicy sopockiej bo lubię jej smak.-to wszystko wykładam na upieczone ciasto(piec przykryte folią aluminiową ok.35-40 min, ( na to wymieszane
1 jajko,kilka łyżek śmietanki kremówki( 30 wystarczy),ok.1/2 twarożku almette z ziołami,1/3 świeżej papryczki ostrej,tymianek,bazylia,oregano,sól,pieprz,ząbek czosnku.
Zapiec chwilkę, można potrzeć odrobiną sera.(ta akurat jest bez sera).
Tarta Gotowa!
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz