środa, 9 września 2015

Co na lunch,ale na słodko?!...czyli babki drożdżowe z malinami i sosem budyniowym!



Dziś nareszcie wróciło słońce!Jak dobrze!Można znowu   posiedzieć  na tarasie,wypić kawkę, podelektować deserem lub słodkim lunchem.Ach!

Dziś naszło mnie na ciasto drożdżowe tylko w nieco innym wydaniu.

Moje drożdżowe babki!



Poniżej moje babeczki jeszcze w formie-ostrożnie-(hot!)

Ale właśnie  na ciepło smakują najlepiej!


Przepis na moje babki:

Składniki na 8 sztuk

725 ml mleka,275 g mąki,1 jajko,1/2 kostki drożdży(21 g),75 g cukru +4 łyżki,25 g masła + 5 łyżek,2 łyżki migdałów,8 łyżeczek musu malinowego (lub jaki lubicie),1 op.cukru waniliowego,1 op.budyniu waniliowego,cukier puder do posypania,szczypta soli.

Do dzieła!
1. 100 ml mleka podgrzać.Dodać drożdże,mieszając rozpuścić.To wszystko dodajemy do przygotowanej miski z 275g mąki,1 jajko,75 g cukru,szczypta soli,25 g masła w płatkach.
wszystko wyrobić na gładką masę .Przykryć i odstawić na 45 min.w ciepłe miejsce.

2.Ciasto zagnieść na posypanym mąką blacie.następnie uformować wałek o średnicy ok.5-6 cm.Pokroić na 8 części.Każdą spłaszczyć na placek o śr, ok.10 cm.Na środek każdego placka nakładamy po 1 łyżeczce musu,zlepiamy jak pierogi i delikatnie uformować bułeczkę.Ułożyć miejscem sklejenia do spodu w formie.Przykryć i odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 30 min.

3.125 ml mleka podgrzać z 2 łyżkami cukru.Dodać 5 łyżek masła i rozpuścić.Mieszanką polać bułeczki.Piec je w temp.200 C przez 25-30 min.

4.Sos waniliowy:

Z 500 ml mleka odlać troszkę i wymieszać z budyniem.Pozostałe mleko zagotować z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym.Wlać rozrobiony budyń i mieszając ok.1 min.
Bułeczki podawać z w/wym. sosem.Posypać pudrem i migdałami.

Smacznego!


Słodko i w miłych okolicznościach przyrody 


pozdrawiam
Ania.

Related Articles

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.