Jak zrobić pyszną konfiturę z malin.?
Po pachnących truskawkach przyszedł czas na równie smaczne
maliny,które okazały się jeszcze szybsze w robocie
niż ich czerwcowe siostry.
Z pomocą przyszedł mi żelfix dr.Oetkera,jednak
nie byłabym sobą gdybym nie zmieniła nieco przepisu.
Mój przepis na konfiturkę
Niepełną kobiałkę malin wsypać do garnka ,pogotować z 15 min.,
dodać trochę soku z cytryny dla podtrzymania koloru.Odstawić do wystygnięcia.
Wstawić do lodówki na noc.Na drugi dzień wyjmujesz,
dokładnie mieszasz z żelfixem,zagotowujesz ciągle mieszając.
Dodajesz 0,5 kg cukru.Zagotowujesz ponownie ok. 5 min.
Zdejmujesz z ognia ,mieszając do zaniku piany.
Gorącą konfiturę nałożyć do pełna i natychmiast szczelnie zamknąć.
Słoiki ułożyć do góry dnem
Gotowe!
Smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz