Przepis na pyszną botwinkę!
W mojej kuchni czerwono,malinowo,buraczkowo..
Po tym wstępie nie nastąpi nic innego jak
urokliwa ,młoda botwinka oraz szybka konfitura z malin.
Świeżymi warzywami obdarzyła mnie ciocia
Od razu spożytkowałam te dary.
Wyszła z tego smaczna botwinka.
Jak robić?
Przygotowujemy wywar z ok.30-40 dag schabu
z malutką kostką lub bez kostki oraz włoszczyzną
plus listek laurowy i pół cebuli,
sól,pieprz-wiadomo również ale raczej pod koniec gotowania wywaru.
Po ugotowaniu wywar zagęszczamy rozmieszaną śmietaną do zup
-np.piątnica (moja była delikatnie kwaskowa) z
ok.3 łyżki mąki(dobrze wymieszać by nie było grudek).
Do tego wywaru dolewamy podduszoną botwinę jak poniżej.
Pół kobiałki liści z młodymi buraczkami drobno pokroić
,poddusić do miękkości -w trakcie koniecznie dodać odrobinę
octu jabłkowego lub soku z cytryny dla koloru i kwaśności
plus odrobina cukru do smaku i soli.
Do zupy dodajemy dużo świeżego kopru,
trochę świeżej pietruszki i na wierzch kleksa śmietany.
Podawać z ugotowanymi i okraszonymi cebulką ziemniaczkami.
Gotowe!
Smacznego!
P.S.Dziękuję Ciociu Irenko za buraczki jak widzisz wyszła mi z tego pyszna botwinka.
0 komentarze:
Prześlij komentarz