poniedziałek, 13 czerwca 2016

POZIOMKOWO - WANILIOWY RAJ NA LEPSZY NASTRÓJ - MÓJ SPRAWDZONY PRZEPIS NA NALEŚNIKI !


Dziś naszło mnie na naleśniki.Przyznam ,że robię je dosyć często bo cała rodzina je bardzo lubi.Szczególnie te z serkiem waniliowym!Do tego śmietanka ,zygzak czekolady i poziomki ,które własnoręcznie zebrałam na polu!Palce lizać!
Robię ich zazwyczaj bardzo dużo ,tyle by starczyło na dwa dni.(Tak, niestety jemy je bez opamiętania!Oj  przydałoby się trochę więcej ruchu!)
Te naleśniki mogę jeść o każdej porze dnia .Często śmiejemy się z moją starszą sąsiadką typową wiejską gospodynią ,(którą bardzo lubię),że to jedzenie dla chorego bo rzeczywiście żaden konkret to nie jest a znakomity posiłek -deser na pobudzenie apetytu!I tak rzeczywiście jest!Apetyt rośnie w miarę jedzenia!Dzielę się więc moim przepisem na pachnące wanilią i poziomkami naleśniki.Smacznego!









Na łonie natury lub w domu - pychota!Mniam!


Składniki:

100g masła,
1000g mleka 3,2%-3,8%
400g wody gazowanej,
500g mąki,szczypta soli,
2jajka wiejskie(po nich naleśniki mają ładniejszy kolor)...ale tylko dwa ponieważ nie lubię naleśników mocno jajecznych
1 mała torebka cukru waniliowego,
1 płaska łyżka cukru zwykłego,
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego,
2 łyżki wódki pomarańczówki.
serki waniliowe(do tej ilości naleśników kupuję kilka serków),
olej do smażenia.
Do polania
śmietana,czekolada lub co lubimy najbardziej.

Sposób wykonania:
Masło chwilkę roztopić przelać do miski.Dodać wszystkie składniki oprócz aromatu i wódki.Wymieszać mikserem do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.Po chwili dodać aromat i wódkę.Jeszcze raz zmiksować chwilkę.Jeśli ciasto okaże się trochę za rzadkie lub gęste dodać odrobinę mąki lub mleka.Odstawić na 15 min.
Rozgrzaną  na średnim ogniu patelnię smarować niewielką ilością oleju(ja robię to silikonowym pędzlem-nie przesadzam wówczas z olejem).
Gorące naleśniki smaruję serkiem waniliowym Danio.Polewam śmietaną lub ją ubijam !Dziś posypałam dodatkowo poziomkami.Proste i pyszne!Smacznego!


Related Articles

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.